Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 1.43
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Title: Quo Vadis Lech Poznań
Tryb drzewa
O matko, wielki i nieomylny celebryta został poprawiony, szok. Pisałem od razu pierwsze wrażenie po meczu, że ta kartka to jakiś cyrk. Najlepiej chyba by było, gdyby tego popapranca nie wyznaczali do meczów Lecha, on ma jakiś osobisty uraz.

Odpowiedz
Alex podobno coś z kostką (czy wolno napisać znowu czy to coś nowego?) a co z Kamilem?

Odpowiedz
Na oficjalnej Lecha jest wszystko napisane: Douglas na treningu złamał 3 żebra. Jakóbczyk jest po operacji stawu skokowego.

Odpowiedz
Jakobczyk, który miał mieć lekką kontuzję po zimowym obozie. Medycy dalej bez konsekwencji.

Odpowiedz
(12-03-2026, 10:35)Gugus napisał(a): Jakobczyk, który miał mieć lekką kontuzję po zimowym obozie. Medycy dalej bez konsekwencji.

W mojej ocenie medycyna i praca z ciałem człowieka to nie jest wkręcenie żarówki do lampy i sprawy nie są zazwyczaj takie zero-jedynkowe. 

Z ciekawości nawet podpytałem znajomego co jest lekarzem i to jest norma w medycynie sportowej, że jak jest diagnoza naciągnięcia mięśni w obrębie stawu skokowego, to nie daje się gościa od razu pod nóż tylko leczy się to zachowawczo. W szczególności jak jest to ktoś w tak młodym wieku. 

Ale homo sapiens są na tyle skomplikowani, że nie zawsze taka rehabilitacja idzie zgodnie z planem. 

Nikogo nie bronię, bo nie mam pojęcia jak to wygląda i czy ktoś popełnił tutaj błąd, ale zakładam, że Rehasport jest na tyle dużym podmiotem, tak samo jak Lech jest na tyle dużym klientem, że zabierają się za piłkarzy jedni z najlepszych specjalistów w tej części Polski.

Odpowiedz
Tylko że u nas co uraz praktycznie jest mówienie, że piłkarz zaraz wraca, a w rzeczywistości te powroty do pełnego obciążenia meczowego przeciągają się najczęściej poza wyznaczony termin początkowy, po diagnozie. Czasem nawet do rundy, co już nie jest normalne.
Zaraz się okaże, że Murawski jest drugim Dagerstålem i tak naprawdę nie wiadomo co mu jest. Medycyna rozkłada ręce.

Odpowiedz
(12-03-2026, 11:18)strzelisty jupiter napisał(a): Tylko że u nas co uraz praktycznie jest mówienie, że piłkarz zaraz wraca, a w rzeczywistości te powroty do pełnego obciążenia meczowego przeciągają się najczęściej poza wyznaczony termin początkowy, po diagnozie. Czasem nawet do rundy, co już nie jest normalne.
Zaraz się okaże, że Murawski jest drugim Dagerstålem i tak naprawdę nie wiadomo co mu jest. Medycyna rozkłada ręce.

No ale Murawski był operowany w Finlandii. Także tam też mają chujowych medyków wychodzi na to.

Odpowiedz
Czyli klinika Reha w ogóle go nie leczyła? Pytam, bo nie wiem.

Odpowiedz
(12-03-2026, 10:35)Gugus napisał(a): Jakobczyk, który miał mieć lekką kontuzję po zimowym obozie. Medycy dalej bez konsekwencji.

W przypadku Jakóbczyka w Poznaniu zrobiło się głośne larum. Mam nadzieje, że ktoś będzie się z tego gęsto tłumaczyć. Pewnie niedługo ukażą się jakieś szersze wyjaśnienia.

Odpowiedz
(12-03-2026, 11:47)rojber napisał(a):

W przypadku Jakóbczyka w Poznaniu zrobiło się głośne larum. Mam nadzieje, że ktoś będzie się z tego gęsto tłumaczyć. Pewnie niedługo ukażą się jakieś szersze wyjaśnienia.

O, a to ciekawe, uchyl rąbka tajemnicy. 

@strzelisty - pewnie w reha miał rehabilitację. 

I jak coś to wiecie. Nie mam pojęcia jak jest, może faktycznie są chujowi. 

Znajomy jest neurologiem i mówi, że na pewnym poziomie, niektóre zabiegi/operacje wykonuję tylko kilku/kilkunastu lekarzy i jak sa przypadki do analizowania to jest to na tyle małe grono, że i tak wzajemnie konsultują to sobie. A w przypadku tej medycyny sportowej, to też tych najlepszych specjalistów jest na tyle mało, że często oni pracują w kilku miejscach. I na przykład zamienisz Rehasport na jakieś Krojeniecentrum to i tak główne zabiegi robił będzie ten sam typ. 

Ale tak sobie gdybam, wiadomo, że chciałbym, żeby ci piłkarze wracali szybciej, bo ten powrót Murasia i Hakansa to jest już komedia i niezależnie po czyjej stronie jest błąd to bez sensu mieć takich grajków co nie możesz z nich skorzystać rok, a zaraz będzie leciał drugi rok.

Edit: Ano piszą w mediach, że Murawski znowu wypadł i był widziany na lotnisku, prawdopodobnie leciał na kolejne konsultacje medyczne. :v

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 6 gości